Ce este burnout-ul și cum să-l depășești?

Ce este burnout-ul, care afectează 36% din francezi? Cum este caracterizată și cum să o depășești? De ce doctorul face bilanțul acestui „fenomen profesional” al secolului XXI.

În ultimii ani, auzim despre „arderea” permanentă. În Franța, potrivit unui sondaj al CFDT publicat în 2017, 36% dintre persoane declară că au ars deja în timpul carierei, cifră care se ridică la 54% în rândul celor șomeri în prezent. Față de amploarea acestui rău care afectează lucrătorii din întreaga lume, OMS a recunoscut-o în mai drept „fenomen profesional”. În același timp, unele companii, în special din țările nordice, încep să experimenteze cu concepte precum „spații de somn” pentru a încerca să aibă mai multă grijă de angajați. De ce doctorul face bilanț de acest rău al secolului.

Ce este arsura?

Deși adesea ne gândim la „îngrijitori” atunci când vorbim despre burnout, lucrătorii din sectorul social, polițist și educațional sunt, de asemenea, afectați în mod special. Avocații, persoanele care lucrează în finanțe sau în contact direct cu clienții, raportează, de asemenea, niveluri ridicate de stres.

Deoarece arderea este o stare de stres permanent. Într-adevăr, dacă este expusă la stres la locul de muncă poate stimula motivația unei persoane de a-și îmbunătăți performanța mentală pe termen scurt, acest fenomen nu trebuie prelungit. Astfel, arderea se caracterizează prin epuizare emoțională, fizică și mentală. Cel care suferă are senzația că este „scurs de resursele sale”.

Perioadele obișnuite de odihnă (somn, weekenduri, vacanțe) nu mai sunt suficiente pentru a ameliora oboseala. Persoanele afectate tind, de asemenea, să dezvolte o atitudine cinică în cadrul activității pentru a se proteja de dezamăgirea emoțională. Ei ies în evidență de oamenii cu care intră în contact profesional și își dezvoltă o stimă de sine foarte scăzută, simțind în permanență că nu mai sunt în sarcină și nu își fac niciodată o treabă în mod corespunzător.

De ce are loc burnout-ul?

Pe lângă volumul de muncă epuizant, alți factori pot juca un rol: să fii presat să lucreze mai repede, să primească cerințe conflictuale, obiective neclare, insecuritate în muncă, lipsa controlului asupra munca lui sau să fie puțin răsplătit sau recunoscut atunci când investești mult.

Fiind conectat și accesibil permanent joacă de asemenea. „Din câte am putut observa, societatea modernă este atât de condusă din punct de vedere tehnologic încât trăim într-o cultură în continuă schimbare, unde putem fi online, contactabili și căutăm informații 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. zile din 7 - pentru corpul uman și sistemul său senzorial, acest lucru poate fi copleșitor ", spune Tania Diggory, consultant de programare neurolingvistică și formator de sănătate mintală, la Medical News Today.

Și, din păcate, mulți perfecționiști nu își dau seama că muncesc prea mult și se simt vinovați dacă nu răspund la aceste e-mailuri în timpul lor liber. Burnout-ul afectează în special persoanele care sunt foarte angajate cu munca lor, personaje foarte conștiincioase sau persoane predispuse la instabilitate emoțională.

Cum să depășești o arsură?

Pentru a gestiona burnout-ul și a-l depăși, este vorba despre recunoașterea faptului că îl întâmpinați. Adesea, vorbind cu cei dragi, oamenii conștienți de rupturi își dau seama că îl au.

Odată ce ți-ai recunoscut răul, important este să spargi izolarea și să ceri ajutor. „Găsiți pe cineva în care aveți încredere la locul de muncă și întrebați ce este disponibil, cum ar fi un sistem confidențial (Programul de asistență pentru angajați), asistența medicală la locul de muncă și chiar oportunități de muncă flexibile” , sfătuiește Kat Hounsell, fondatorul Everyday People, o organizație britanică specializată în coaching și sănătate mintală, la Medical News Today.

Acordă-ți mai mult timp pentru tine și intră în obișnuința de a face ceva frumos, ceea ce te face să fii cu adevărat fericit, în mod regulat, indiferent dacă faci o pauză afară pentru a merge la atragere, d 'Du-te la sport la ora prânzului sau lăsați-vă la muncă devreme luni seara din cauza clasei dvs. de dramă săptămânale.

Dacă ai tendința să spui „Aș putea să muncesc mai mult”, încearcă să-ți schimbi gândirea în „Am muncit mult astăzi, merită o pauză, păstrez restul de energie pe care mi-am rămas-o prietenii și familia și vor fi mai eficienți la locul de muncă mâine. "

În cele din urmă, dacă nu reușești să te oprești în timp și corpul tău scade mai întâi, poate ar trebui să iei în considerare serios schimbarea locurilor de muncă.

Video: Depasesti 100kmh de la un semafor la altul? (Ianuarie 2020).