Lacrimi de ligament: sportivii au un risc mai mare de recurență

Riscul de reapariție lacrimă a ligamentului anterior cruciat (ACL) este mai mare la sportivii care nu obțin un punctaj ridicat la testele care măsoară capacitatea lor de a concura din nou.

Formând o "X" la articulația genunchiului, ligamentul cruciat anterior (ACL) ajută la controlul rotației genunchiului. Foarte dureroasă și debilitantă, lacrima lui este destul de frecventă în rândul sportivilor care practică sport cu opriri bruște și schimbări de direcție, cum ar fi fotbalul și baschetul.

Chiar și atunci când primesc o intervenție chirurgicală de reconstrucție ACL, riscul reapariției rupturilor și a insuficienței transplantului rămâne ridicat în rândul sportivilor de vârf: aproximativ 20% dintre intervenții chirurgicale nu reușesc, spun medicii. Această intervenție chirurgicală presupune altoirea de bucăți de țesut, inclusiv unul dintre tendoanele hamstring sau tendonul patelelor (tendonul patelar), pentru a reconstrui ligamentul deteriorat de vătămare.

Acest risc este și mai mare pentru sportivii tineri atunci când nu punctează cel puțin 90% la o serie de teste care măsoară capacitatea lor de a concura din nou, spune un nou studiu prezentat la conferința anuală a Societatea Ortopedică Americană de Medicină Sportivă.

Un risc de 3 ori mai mare pentru recidivă

Pentru a ajunge la această concluzie, chirurgii ortopedici și profesioniștii în medicina sportivă au stabilit mai multe criterii pentru revenirea la sport pentru a ajuta ghidarea pacienților atunci când se gândesc să concureze pentru sport după o leziune la genunchi. Printre aceste criterii, rezistența la cvadriceps este una dintre cele mai importante măsuri pentru a prezice riscul de rănire a ligamentului cruciat anterior.

Aceste criterii au fost testate timp de 2 ani de către echipa Dr. Mark Paterno, cercetător la Divizia de Medicină Sportivă din Spitalul de Copii Cincinnati, cu 181 de pacienți în vârstă de 16 ani. Fiecare pacient tânăr a fost evaluat conform a 6 teste, inclusiv rezistența izometrică a cvadricepsului și 4 teste funcționale de sărituri. Participanții au fost apoi clasificați în funcție de rata de succes pe cele 6 criterii, cu un scor general de 100.

Scopul unui astfel de experiment a fost să stabilească dacă succesul celor șase măsuri a redus sau a scăzut riscul unei a doua accidentări ACL în termen de 24 de luni de la revenirea la sport. Dintre cei 181 de pacienți recrutați, 39 au suferit o a doua leziune de ACL cu 18 greșeli de grefă și 21 de lacrimi contralaterale de ACL în primele 24 de luni după operație. În momentul revenirii la evaluarea sportului, 57 de pacienți au marcat 90% sau mai mult la toate testele.

La evaluarea revenirii la criteriul sportului individual, pacienții care nu au obținut 90% din puterea cvadricepsului au avut un risc mai mic de 84% să aibă insuficiență la grefă, dar au avut un risc mai mare de a muri. o accidentare ACL.

Noua intervenție chirurgicală promițătoare pentru lacrimile ACL

Potrivit medicilor, în prezent nu există nicio modalitate de a identifica 100% dintre pacienții tineri cu risc ridicat de rupere după o accidentare inițială la ligamentul cruciat anterior. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru a afla dacă alți factori pot contribui la un model predictiv al viitoarei leziuni ACL specifice membrelor, a spus dr. Paterno.

Această lucrare urmează un alt studiu dezvăluit în mai anul trecut la Congresul ISAKOS 2019, care a arătat că o procedură chirurgicală complementară numită tenodeză extracarticulară laterală (TEL) oferă sprijin suplimentar pentru a reduce riscul de a muri cu 65%. eșecul transplantului de ligament cruciat anterior.

Video: Veste teribilă pentru tribul Lemurilor! Dorian Popa părăsește competiția din cauza accidentării (Ianuarie 2020).