Psihologie: aceste cuvinte care îți pot răni copilul

Abuzul verbal poate avea consecințe asupra construcției psihologice a copilului.

Acordând atenție limbajului folosit cu copilul tău te face să conștientizezi că unele cuvinte doare și rănesc. Acesta este în orice caz mesajul Observatorului Violenței Educaționale Ordinare (Oveo) și al asociației Stop VEO, Copilăria fără violență.

Ce abuz verbal este?

În ciuda tuturor intențiilor sale bune, un părinte își poate răni copilul sau îl poate stresa folosind cuvinte greșite. Desigur, niciun părinte nu este perfect, dar este important să fie conștienți de impactul lor pentru a găsi o modalitate mai bună de a exprima lucrurile.

Abuzul verbal, adesea inofensiv, are ca rezultat cuvinte dureroase și derogative, cu impact negativ asupra copilului, care afectează percepția lui despre sine.

De exemplu, poate fi un sentiment de respingere când auziți „lăsați-mă în pace”, „ieșiți din calea mea”. Sau pierderea încrederii în sine cu cuvinte de genul „ai un păr mare în mână”, „dar nu este posibil să fii atât de prost”, „ai un personaj murdar, ești înțeles”.

Fii atent la cuvintele sale

Chiar și atunci când copilul se dezobește sau nu acționează într-un mod dorit, trebuie să acorde atenție cuvintelor folosite. El trebuie să înțeleagă că gestul său este inacceptabil, fără a distrage valoarea personală sau iubirea părinților.

Mai multe recomandări ajută la comunicare:

  • Lasa copilul sa-si exprime emotiile si arata-i empatie si ascultare;
  • Evitați să-l comparați cu frații și surorile sale sau cu ceilalți;
  • Încurajează-l să arate că este mândru de el;
  • Evitați frazele negative de genul „mă dezamăgiți” sau „mă faceți rușine” care pot dăuna imaginii sale;
  • Să-ți ceri scuze dacă ai spus doar cuvinte care nu depășesc gândirea și că regrezi, explicându-i că el contează pentru tine și că sentimentele sale sunt importante.

Dacă te simți copleșit sau copleșit de comportamentul copilului tău, fă-ți timp să te calmezi înainte de a discuta cu el. De asemenea, profitați de un moment în care sunteți amândoi singuri pentru a face față situațiilor dificile care provoacă tensiune între voi.

Pentru a afla mai multe: //www.oveo.org/and //stopveo.org/