Cancerul mamar ereditar: screeningul RMN este mai eficient decât mamografia

20-30% din cazurile de cancer mamar apar la femei cu antecedente familiale.

Pentru cancerul de sân bazat pe familie, screeningul RMN este mai eficient decât mamografia, arată un nou studiu. „Am efectuat un studiu randomizat, controlat, pentru a compara screeningul RMN cu mamografia la femeile cu risc pentru familie”, explică cercetătorii într-un preambul.

Detectați cancerul într-o etapă anterioară

675 de femei au fost repartizate aleatoriu la grupul RMN și 680 la grupul de mamografie. Comparându-le, au fost detectate mai multe cancere de sân în grupul RMN decât în ​​grupul de mamografie (40 vs. 15). Cancerurile invazive (24 în grupul RMN și 8 în grupul de mamografie) au fost mai mici în grupul RMN decât în ​​grupul de mamografie.
„Screeningul RMN a detectat cancere mai devreme decât mamografia”, spun cercetătorii. Ei adaugă, „Numărul mai mic de cancer avansat identificat poate reduce nevoia de chimioterapie adjuvantă și poate reduce mortalitatea cancerului de sân, dar testarea RMN ar putea fi făcută cu costul unei numărul de rezultate fals pozitive, în special atunci când densitatea sânilor este mare. "

Genele BRCA1 și BRCA2

Aproximativ 20-30% din cancerul de sân apar la femei cu antecedente familiale, de exemplu, mai multe cazuri de cancer de sân în aceeași familie. Când o rudă de gradul I (mamă, soră sau fiică) care a avut vreodată cancer de sân, mai ales dacă diagnosticul a fost făcut înainte de menopauză, riscul de a avea acest tip de cancerul este de aproximativ două ori mai mare.
Dintre 30-40.000 de gene care alcătuiesc machiajul genetic al fiecărui individ, o serie dintre ele, când sunt modificate, au un rol important în dezvoltarea și dezvoltarea cancerului de sân și / sau de sân. ovar. În prezent sunt identificate două gene importante: sunt denumite genele BRCA1 și BRCA2, prescurtări pentru „BReast CAncer”, care înseamnă în limba engleză „cancer de sân”. Sunt localizate respectiv în cromozomii 17 și 13 și sunt, de asemenea, implicați în dezvoltarea cancerului ovarian.