Acest aditiv alimentar comun declanșează diabetul și obezitatea

Propionat, utilizat pe scară largă de brutării și creatorii de arome artificiale, este periculos pentru sănătate.

Consumul de propionat, aditiv alimentar utilizat frecvent, promovează obezitatea și diabetul, potrivit unui nou studiu. Cu toate acestea, este considerat un produs sigur în Statele Unite.

Propionatul este utilizat pe scară largă de brutării și creatorii de arome artificiale. Este un acid gras care ajută la prevenirea formării mucegaiului pe alimente. Cercetarea, care a combinat datele dintr-un studiu uman cu studii la șoarece, a indicat că acest aditiv alimentar ar putea declanșa o cascadă de evenimente metabolice care duc la creșterea în greutate și la rezistența la insulină.

Combateți epidemiile obezității și diabetului

„Înțelegerea modului în care aditivii alimentari afectează metabolismul la nivel molecular și celular ne-ar putea ajuta să dezvoltăm măsuri simple și eficiente pentru a combate obezitatea lumii și epidemiile de diabet”, a declarat Gökhan S. Hotam L. Gil, profesor de genetică.

Pentru a stabili dacă rezultatele la șoareci ar putea fi aplicate la om, cercetătorii au creat un studiu dublu orb, controlat cu placebo, pe 14 oameni sănătoși. Un grup a consumat o masă conținând un gram de propionat și altul a mâncat aceleași alimente cu un placebo. Probele de sânge au fost prelevate înainte de masă, în termen de 15 minute și la fiecare 30 de minute pentru următoarele patru ore.

Un „perturbator metabolic”

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat făină care conține propionat au arătat creșteri semnificative ale norepinefrinei și glucagonului (hormoni, Ed) la scurt timp după mâncare. Aceste rezultate indică faptul că propionatul poate acționa ca un „perturbator metabolic”, ceea ce crește potențial riscul de diabet și obezitate la om.

„Suntem expuși la sute de aceste substanțe chimice zilnic și majoritatea nu au fost testate”, conchide Amir Tirosh, profesor asociat de medicină.

Video: Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mâncarea ta zilnică (Ianuarie 2020).