Parodontita cronică este asociată cu disfuncția erectilă

Parodontita cronică, o boală infecțioasă care afectează țesutul de susținere a dinților, este asociată cu disfuncția erectilă prin markeri biochimici.

La prima vedere, pare ciudat să asociem disfuncția erectilă și parodontita cronică. Cu toate acestea, aceasta este concluzia unui nou studiu publicat pe Biblioteca online. Ca amintire, parodontita cronică este o boală care determină distrugerea parodontiului, țesutul de susținere a dinților, de bacteriile care s-au acumulat pe dinte sau pe gingie. Este o boală lentă care are nevoie de câțiva ani pentru a produce efect. Disfuncția erectilă este o incapacitate de a realiza sau menține un contact sexual satisfăcător la bărbați.

Pentru a descoperi legătura dintre aceste două patologii, cercetătorii au efectuat o studiu de caz de control (adică un studiu statistic observațional, care servește la evidențierea factorilor care pot contribui la dezvoltarea unei patologii) la 158 de pacienți de sex masculin. Dintre acestea, au fost 80 de cazuri de disfuncție erectilă conform Indicelui internațional al funcției erectile și 78 de controale. Au fost colectate date socio-demografice și s-a efectuat examinarea parodontală. Au fost evaluați testosteronul, profilul lipidic, proteina C-reactivă și parametrii glicemici. Toate variabilele au fost comparate între grupuri și au fost efectuate analize de regresie logistică multivariate.

Rezultate uimitoare

Parodontita cronică a fost diagnosticată în 74% din cazurile de disfuncție erectilă. Trigliceridele, proteina C-reactivă și hemoglobina glicozilată au fost de asemenea mai mari la acești pacienți. După analizarea numerelor, s-a părut că pacienții cu parodontită cronică aveau mai multe șanse să aibă disfuncție erectilă, dar și că bărbații cu această tulburare aveau o agravare a stării parodontale. Conform descoperirilor, "parodontita cronică pare să joace un rol cheie ca factor de risc în patogeneza disfuncției erectile, indiferent de alte morbidități".

Video: Doctorul centrului olimpic recomanda B-Cure Laser Sport pentru sportivii amantori sau de performanta (Ianuarie 2020).