Produse de uz casnic: 60 de milioane de consumatori își denunță toxicitatea

Într-un număr special, revista „60 de milioane de consumatori” avertizează împotriva utilizării anumitor produse de uz casnic care dăunează sănătății noastre și mediului din cauza toxicității componentelor lor.

Poluanți, toxici și periculoși. Iată, în esență, ce crede sondajul realizat de 60 de milioane de consumatori despre produsele noastre de uz casnic.

Într-un număr publicat vineri, 12 aprilie, revista avertizează consumatorii împotriva acestor produse care ar trebui să degreseze, să dezinfecteze și să strălucească suprafețele interioarelor noastre.

Pentru că dacă etichetele promit că un parfum dulce de lavandă, lămâie și eucalipt va înfrumuseța locuința noastră, 60 de milioane de consumatori spun că „majoritatea acestor produse sunt pline de substanțe nocive” care nu sunt doar un pericol pentru mediu dar sunt, de asemenea, deosebit de nocive pentru sănătatea noastră.

"Este paradoxul acestor produse: sunt folosite pentru curățarea locuinței lor și obținem efectul opus", spune France Info Christelle Pangrazzi, redactor-adjunct al revistei.

Efecte dăunătoare asupra sănătății

Pentru a ajunge la această concluzie, 60 de milioane de consumatori au analizat compoziția a aproximativ șaizeci de produse considerate „stele casnice” și vândute în supermarketuri. Au fost examinate toate produsele de spălat vase, detergenți, spray-uri de igienizare, produse de curățat geamuri și tablete de mașini de spălat vase.

Rezultatele sondajului nu sunt foarte strălucitoare: „marea majoritate” a acestor produse conține „una sau mai multe substanțe toxice, dăunătoare sănătății noastre sau mediului”, dezvăluie revista.

Printre cele mai controversate substanțe se numără izotiazolinonele, conservanți toxici găsiți în 67% din produsele testate, parfumuri alergice „extrem de” sau amonii cuaternare, cum ar fi benzalconiul, care apar în produsele în care se observă că acestea „ucide 99,9% din bacterii” sau distruge viruși, ciuperci și bacterii. Problemă: Aceste biocide puternice, de asemenea, folosite de îngrijitorii de la spital sunt recunoscute drept „una dintre cauzele principale ale astmului profesional” și sunt suspectate de a promova rezistența bacteriană.

Substanțe care poluează interioarele noastre

60 de milioane de consumatori afirmă că aceste substanțe chimice dăunătoare au un impact direct asupra calității aerului din interiorul nostru. Cauza este compușii organici volatili (COV) pe care le emit, care pot provoca boli respiratorii și alergii. "Primul dintre acești poluanți este fumul de tutun, apoi vin produsele de uz casnic, în special cele din spray-uri sau spălătorii de vase", explică pneumologul France Info, Jean-Philippe Santoni.

Printre COV-urile cele mai prezente în interioarele noastre, se numără formaldehida. Emisă de lumânări parfumate sau tămâie, această substanță a fost clasificată ca fiind cancerigenă dovedită din 2004.

Pentru etichete mai lizibile

Pentru a informa mai bine consumatorii despre prezența substanțelor toxice în produsele de uz casnic, 60 de milioane de consumatori pledează pentru o nouă etichetare „clară și ușor de citit”. Face campanii pentru înființarea unui „Ménag'score”. Copiat în scorul Nutri, care ar clasifica produsele de uz casnic de la „A” („nu există substanțe nedorite pentru sănătate”) la „E” („cantitate semnificativă de substanțe iritante”).

60 de milioane de consumatori recomandă, de asemenea, înlocuirea produselor chimice de uz casnic cu soluții naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, oțetul alb sau săpunul negru, care este la fel de eficient și sigur pentru sănătate, precum și de aerisirea zilnică a interiorului nostru pentru 10 minute.