Cancer pancreatic: bacterii orale implicate în forma severă a bolii

Prezența anumitor bacterii orale în tumorile chistice ale pancreasului poate fi asociată cu o formă de cancer mai agresivă.

Cancerul pancreatic rar, dar adesea agresiv, se caracterizează prin dezvoltarea cel mai adesea silențioasă a celulelor maligne din pancreas, care în cele din urmă formează o tumoare, perturbând funcționarea organului și a mediului său. Deoarece nu provoacă simptome recunoscute în primele etape ale dezvoltării sale, cancerul pancreatic este, de asemenea, unul dintre cele mai mortale. În fiecare an, 300.000 de oameni mor în lume.

De aici este nevoie ca medicii să stabilească un diagnostic precoce, înainte ca cancerul să fie prea avansat. Noi lucrări efectuate de Karolinska Institutet în Suedia și publicate în jurnal Rapoarte Gut i-ar putea pune pe cale.

Bacterii orale ca biomarkeri ai chisturilor cancerului

Potrivit autorilor acestui nou studiu, prezența bacteriilor orale în tumorile pancreatice chistice ar putea fi într-adevăr asociată cu severitatea tumorii.

Problema identificată inițial de cercetători este că nu toate tumorile pancreatice sunt canceroase. Există tumori pancreatice numite chistice, multe dintre ele fiind benigne. Uneori, medicilor le este greu să distingă între aceste tumori. Pentru a exclude posibilitatea apariției cancerului, mulți pacienți sunt supuși unei intervenții chirurgicale, ceea ce mobilizează serviciile medicale și își pune sănătatea la încercare.

Descoperirea cercetătorilor Institutului Karolinska este, prin urmare, importantă: potrivit acestora, prezența bacteriilor orale în interiorul tumorilor pancreatice chistice ar servi ca un indicator al gravității tumorii. „Găsim majoritatea bacteriilor în stadiul în care chisturile încep să prezinte semne de cancer”, spune Margaret Sällberg Chen, autoarea studiului și lector la Departamentul de Stomatologie al Institutului Karolinska. "Ceea ce sperăm este că poate fi folosit ca biomarker pentru identificarea precoce a chisturilor canceroase care trebuie eliminate în mod chirurgical pentru a vindeca cancerul, ceea ce va reduce și cantitatea de intervenții chirurgicale inutile pentru tumorile benigne".

Îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului cancerului pancreatic

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat prezența ADN-ului bacterian în fluid din chisturile pancreatice la 105 pacienți. Au comparat apoi tipul și severitatea tumorilor, ceea ce le-a permis să descopere că lichidul chist cu displazie de grad ridicat și cancer conținea semnificativ mai mult ADN bacterian decât chisturile benigne.

Pentru identificarea bacteriei, cercetătorii au secvențiat ADN-ul din probe care conțineau cantități mari de ADN bacterian. Ei au descoperit variații mari în compoziția bacteriană între diferiți indivizi, dar și o prezență mai mare a unor bacterii orale în fluidul și țesutul chisturilor cu displazie de grad înalt și cancer. „Am fost surprinși să găsim bacterii orale în pancreas, dar nu a fost total neașteptat”, spune dr. Sällberg Chen. „Bacteria pe care am identificat-o a fost deja descoperită ca fiind mai mare în saliva pacienților cu cancer pancreatic, într-un studiu mai mic.”

Dacă sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această concluzie, cercetătorii speră că această lucrare va reevalua rolul bacteriilor în dezvoltarea chisturilor pancreatice și, astfel, va îmbunătăți diagnosticul. Și dacă se dovedește de fapt că această bacterie afectează procesul patologic, ar putea duce la noi strategii terapeutice împotriva cancerului pancreatic, care ar folosi agenți antibacterieni.