Vârsta spermatozoizilor ar putea afecta sănătatea și speranța de viață a bebelușului

Cu cât sperma este mai veche, cu atât va fi mai bine urmașii și va trăi mult timp. Bizare? Vă explicăm.

Aproximativ 100 de milioane de spermatozoizi sunt prezenți într-un mililitru de spermatozoizi. Forma lor poate varia. Cercetătorii suedezi și englezi arată că vârsta spermatozoizilor le afectează calitatea: cu cât sunt mai în vârstă, cu atât sunt mai sănătoși urmașii și cu cât trăiesc mai mult. Rezultatele acestui studiu, realizat de universitățile din Uppsala din Suedia și Anglia de Est din Marea Britanie, au fost publicate în revista științifică Scrisori de evoluție.

Oamenii de știință au folosit peștele zebra pentru cercetările lor. 70 la 85% din genele acestei specii tropicale au un echivalent la om. Mai multe caracteristici ale acestui animal i-au permis să devină un organism model foarte important în cercetare. Și pentru acest studiu, cercetătorii au fost interesați de sistemul său de reproducere.

Pește mai sănătos și cu o longevitate mai mare

Oamenii de știință au colectat mai întâi gameții de sex masculin și feminin, apoi au împărțit spermatozoizii în două grupuri distincte bazate pe vârstă. Primul grup a fost folosit direct pentru fertilizarea in vitro, al doilea grup după 25 de secunde. Timp de doi ani, cercetătorii au urmărit evoluțiile urmașilor rezultate în urma acestui experiment.

„Până acum, toată lumea a presupus că știind care spermă fertilizează ovulul nu a fost atât de important, atât timp cât a fost capabil să-l fertilizeze”, spune Simone Immler, una dintre autoarele acestui studiu. Dar rezultatele experimentului lor dovedesc contrariul: peștii din spermatozoizii „mai în vârstă” erau în general într-o stare de sănătate mai bună și mai fertili decât ceilalți, în timp ce proveneau de la același crescător. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate ar putea ajuta la îmbunătățirea tehnicilor de fertilizare in vitro. Deocamdată, își continuă cercetările pentru a înțelege mai bine care sunt genele implicate în acest proces.