Un lot de medicamente care conțin un opioid puternic reamintit pentru riscul de supradozaj

Agenția Națională a Medicamentelor a declarat joi, 24 ianuarie, să reamintească un lot de Pecfent 400. Sticlele acestei soluții pentru spray nazal au un defect de fabricație expunând riscului de supradozaj.

Într-o declarație datată joi, 24 ianuarie, Agenția Națională pentru Siguranța Drogurilor (ANSM) a anunțat rechemarea unui lot de medicament, Pecfent 400. Această soluție pentru spray nazal, indicată pentru a trata descoperirile durerii paroxistice. la pacienții adulți care au primit deja tratament pentru dureri cronice de origine canceroasă, conține un opioid puternic, fentanil. Lotul amintit are un defect de închidere a sticlelor, ceea ce expune un risc de supradozaj.

Un risc de depresie respiratorie

Este pentru moment o simplă „măsură de precauție” pentru a evita orice risc pentru sănătate, indică Agenția medicamentului. În caz de supradozaj, fentanilul poate duce într-adevăr la „o toxicitate semnificativă și imediată după administrare, cel mai grav efect al acesteia fiind depresia respiratorie”, adică o suferință respiratorie bruscă care poate duce la Șoc cardio-respirator care poate fi fatal. Nici un caz de gen nu a fost încă listat, asigură ANSM.

Potrivit laboratorului Kyowa-Kirin care vinde Pecfent 400 micrograme / spray, defectul de fabricație îl privește lot 5430717 (expirare 10/2020). Nerespectarea flaconului poate duce la evaporarea soluției, determinând o creștere a concentrației de fentanil. Cu toate acestea, laboratorul raportează prin intermediul ANSM că în Franța acest defect „privește doar o parte din cele 19 000 de cutii ale lotului” distribuite între iulie 2018 și ianuarie 2019.

Ce să faceți dacă utilizați un medicament din lotul Pecfent 400?

"Pacienții care au cutii din lotul 5430717, care nu le folosesc sau nu le mai folosesc, trebuie să fie readuse în farmacie cât mai curând posibil și le vor fi oferite gratuit cutii noi." ANSM.

Supradozele Fentanyl, o problemă reală de sănătate publică în Statele Unite

Dacă laboratorul Kyowa-Kirin și ANSM reamintesc lotul defectuos de Pecfent 400, se datorează faptului că fentanilul poate face ravagii. De cealaltă parte a Atlanticului, în Statele Unite, acest opioid sintetic, de până la 100 de ori mai puternic decât heroina, este responsabil pentru mai mult de o treime din cele 64.000 de supradoze fatale înregistrate în 2016. Din 1999, numărul de decese cauzate de opioide sintetice, cum ar fi fentanilul a crescut cu 3.000%.

Video: Lot de médicament (Ianuarie 2020).