Chimioterapia 5-FU: familiile victimelor vor să se plângă

Patru familii de victime ale chimioterapiei 5-FU doresc să depună plângere împotriva X. Pentru ele, autoritățile publice ar fi trebuit să testeze în prealabil toleranța pacienților la tratament.

„Leacul care avea să le vindece le-a trimis la cimitir”. Patru familii de pacienți care suferă de alergie la o moleculă de chimioterapie vor depune plângere împotriva lui X, aflăm din gura avocatului lor, domnul Vincent Julé-Parade. Molecula în cauză este 5-fluorouracil, numită 5-FU, numită și capecitabină.
Trei dintre bolnavii de cancer au murit, iar unul dintre ei este grav bolnav. Potrivit anturajului lor, autoritățile publice ar fi trebuit să-și testeze în prealabil toleranța la tratament. Plângerea trebuie depusă în centrul de sănătate al TGI din Paris în trei săptămâni.

200 de decese în fiecare an

„Ideea nu este să punem la îndoială 5-FU, care s-a dovedit, ci să ne întrebăm: de ce, deși știam de câțiva ani că există această contraindicație în caz de deficit (al enzimei DPD, NDLR) și că există teste care există, nici o autoritate sanitară și niciun funcționar public nu a luat măsura de a recomanda acest test înainte de februarie 2018? ", mă întreabă Vincent Jule-Parade.
Potrivit Institutului Național al Cancerului (INCA), 80.000 de persoane cu cancer - în principal digestive, de sân sau ORL - sunt tratate cu acest medicament în fiecare an în Franța, singure sau cu alte medicamente anticanceroase. El ar fi responsabil pentru 200 de decese în fiecare an.

Toxicități severe

Aceste chimioterapii pe bază de 5 FU induc, de asemenea, toxicități severe la 10 până la 40% dintre pacienți, care sunt suficient de invalidante pentru a necesita spitalizare: scăderea numărului de celule din sânge, cum ar fi anemie sau leucopenie, diaree, vărsături, deshidratare sau chiar comă. Se estimează că între 3 și 10% dintre pacienții cu cancer sunt parțial sau total intoleranți la 5-FU. Prin urmare, ANSM recomandă screeningul lor, la fel ca CNIB și HAS. Până de curând, unele spitale îl practicau, iar altele nu.
Grupul de farmacologie de oncologie clinică (GPCO) -UNICANCER și Rețeaua Națională pentru Farmacogenetica Spitalelor (RNPGx) indică faptul că este necesară, de asemenea, reducerea dozei cât mai curând posibil după primul curs de tratament și să ia în considerare creșterea dozei la următoarele cursuri conform toleranță ”.