Depresia: această nouă alternativă la medicamente este eficientă

Stimularea creierului ar fi eficientă împotriva depresiei rezistente. Vorbim despre „depresie rezistentă” atunci când antidepresivele nu au niciun efect asupra pacientului.

Se spune că stimularea creierului este eficientă împotriva depresiei rezistente, potrivit unui nou studiu. Este cortexul orbitofrontal lateral la care s-a făcut referire (OFC), o mică regiune a creierului situată chiar deasupra ochilor. Utilizarea curentului electric pentru stimularea directă a regiunilor creierului s-a dovedit deja a fi o terapie eficientă pentru tratarea unor forme de epilepsie și boala Parkinson, dar studiile pentru depresie nu au fost până acum concludente. .

Efecte în doar trei minute

„Cortexul orbitofrontal lateral este una dintre cele mai puțin înțelese zone ale creierului, dar știm că este legată de dispoziția și decizia”, spune Eddie Chang, profesor de neurochirurgie și director al departamentului. studiu. Echipa sa a recrutat 25 de pacienți depresivi în grade diferite și le-a cerut să își evalueze starea de spirit de mai multe ori pe zi. Ea a observat tipare de activitate a creierului legate de fluctuațiile naturale ale sentimentelor timp de câteva zile.

Apoi, oamenii de știință au folosit un curent electric ușor pentru a perturba activitatea creierului în diferite zone ale creierului, solicitând pacienților să raporteze efectele intervenției asupra stării lor psihologice. Ei au descoperit că majoritatea locurilor de stimulare nu au avut niciun efect asupra stării de spirit a voluntarilor, dar că aplicarea unui curent pe cortexul orbitofrontal lateral doar trei minute, chiar și pe o parte a creierului, a produs o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit la depresivi.

Limbajul corporal îmbunătățit al pacienților

„Am observat îmbunătățiri ale limbajului corporal al pacienților, ei au zâmbit, s-au așezat în poziție verticală, au început să vorbească mai repede și mai natural”, spun oamenii de știință (depresia încetinește mișcările celor afectați, Ed) . Au fost pronunțate și propoziții foarte pozitive.

Alte două observații indică un adevărat potențial terapeutic. În primul rând, cercetătorii au descoperit că aplicarea unui curent pe cortexul orbitofrontal lateral a declanșat modele de activitate a creierului similare cu cele care au apărut în mod natural în creierul voluntarilor în fazele lor bune. În schimb, stimularea a îmbunătățit starea de spirit doar la pacienții cu simptome de depresie moderate până la severe, dar nu a avut niciun efect asupra celor cu simptome mai ușoare.

Cea mai frecventă boală psihiatrică

Depresia este cea mai frecventă boală psihiatrică și afectează toate vârstele. În Franța, se estimează că aproape una din cinci persoane a suferit sau va suferi de depresie în timpul vieții. Prevalența depresiei în Franța a crescut cu 1,8 puncte între 2010 și 2017, potrivit unui raport recent al sănătății publice Franța, în special în rândul femeilor (+3 puncte), 35-44 ani (+4 puncte) , șomeri (+5 puncte) și persoane cu venituri mici (+3 puncte).

Vorbim despre „depresie rezistentă” atunci când antidepresivele nu au niciun efect asupra pacientului. Aproximativ 30% dintre deprimați sunt în acest caz, cu rezultatul unei suferințe groaznice.