Fumatul prelungit: Durează mai mult de 15 ani pentru a elimina toate riscurile cardiovasculare

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu fumătorii tineri, fumatul lung de ani nu poate fi șters. Cercetările realizate de American Heart Association arată că este nevoie de mai mult de 15 ani pentru ca riscul unui incident cardiovascular pentru un fumător de mult timp să fie nefumător.

Este posibil să fi început luna fără tutun pe 1 noiembrie, rezultatele cercetărilor de la American Heart Association ar trebui să vă ofere un impuls de motivație pentru a pune capăt țigării. Dacă aveți cel puțin 20 de ani de fumat în spatele dvs., după oprire, este nevoie de timp pentru ca organismul să-și recapete capacitățile depline și să elimine daunele tutunului, dar este posibil.

Asociația Americană a Inimii dezvăluie că este nevoie de mai mult de 15 ani pentru ca riscul de boli cardiovasculare ale unui fumător pe termen lung să se încadreze în cel al nefumătorilor.

O scădere a riscului după cinci ani de întrerupere

Datele de la aproximativ 8.700 de persoane au fost analizate de un grup de cercetători. Au analizat numărul de ani de fumat și riscurile cardiovasculare ale participanților pe o medie de 27 de ani. Ei au descoperit că cei mai expuși riscului, între fumători și foști fumători, sunt persoane care au fumat un pachet pe zi de cel puțin douăzeci de ani. Acestea reprezintă 70% din incidentele cardiovasculare.

După cinci ani de încetare, riscul bolilor cardiovasculare scade cu 38%, comparativ cu cel al fumătorilor, însă recuperarea organismului după 20 de ani de fumat necesită timp. Oamenii de știință au descoperit că este nevoie de 16 ani pentru ca foștii fumători să ajungă la un risc cardiovascular egal cu cel al nefumătorilor. Meredith Duncan este unul dintre autorii studiului: „între linii, înseamnă că dacă fumezi, este momentul perfect pentru a te opri”.

Este nevoie de timp pentru a scăpa de urmele de fumat

Când încetați să fumați după 20 de ani de fumat, organismul încetează să scape de nicotină și de toate substanțele depozitate. Dacă este nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a nu avea urme de nicotină în organism și durează 5 până la 15 zile pentru ca trombocitele, cauzând cheaguri, să revină la normal. Pe de altă parte, pentru a găsi artere și organe sănătoase poate dura câțiva ani

De exemplu, este nevoie de un an pentru ca riscul de infarct miocardic să scadă la jumătate și riscul de accident vascular cerebral să fie același ca și pentru un nefumător. Este necesară o medie de 15 ani pentru ca speranța de viață a unui fost fumător să fie egală cu cea a unui nefumător.

O scădere inegală a numărului de fumători

În perioada 2016 - 2017, numărul fumătorilor a scăzut cu un milion în Franța. Această scădere nu este omogenă, ci corespunde unei scăderi a fumatului în rândul anumitor categorii de fumători. În rândul femeilor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, numărul femeilor fumătoare a rămas același între acești doi ani.

Între 2002 și 2015, numărul de decese cauzate de fumat în rândul femeilor s-a dublat. În Franța, fumatul este principala cauză de deces prevenibil, responsabil pentru 73.000 de decese în fiecare an.

Video: Cum se "desfunda" arterele? (Ianuarie 2020).