Canabis terapeutic: Agence du médicament lansează o evaluare și își va da avizul în decembrie

Agenția Națională pentru Siguranța Drogurilor (ANSM) a decis să măsoare interesul pentru sănătate al canabisului terapeutic în Franța. Dacă i se permite, ar putea scuti suferința a aproximativ 300.000 de oameni. Unii și-au luat deja libertatea de a cultiva pentru a-și calma durerile.

Legalizarea canabisului terapeutic în Franța este încă dezbătută. După ce a anunțat că marijuana medicală „ar putea ajunge în Franța”, ministrul Sănătății, Agnès Buzyn, a făcut un pas mai aproape de „țigara de canabis” pentru uz medical într-un interviu acordat RMC pe 10 iulie, cu toate acestea, cu condiția să aducă „un plus” în tratamentul bolilor în comparație cu medicamentele pe bază de canabis deja autorizate în Franța.

Astăzi, Agenția Națională pentru Siguranța Drogurilor (ANSM) a decis să lanseze o evaluare pentru a măsura interesul prescripției de canabis terapeutic. "Aceasta este o cerere reală pentru pacienți, este, de asemenea, o cerere reală pentru medicii care doresc să dezvolte această utilizare terapeutică a canabisului", a declarat Nathalie Richard, de la Agenția Franceză a Medicamentului.

A fost creat un comitet care „evaluează importanța dezvoltării consumului terapeutic al canabisului în Franța” și își va da avizul în decembrie. „Indicația păstrată în mod sistematic este utilizarea în cazul durerii neurologice și a celor legate de cancer”, spune Nathalie Richard. "Comitetul va fi rolul de a defini indicațiile mai precise".

Este posibil să aibă nevoie de 300.000 de francezi

Se estimează că este posibil ca 300 000 de persoane să fie nevoite să folosească canabisul terapeutic pentru a-și atenua suferința dacă ar fi fost vreodată permis în Franța. „Pentru mine, a fost miraculos”, spune Europa 1 Corinne, care suferă de spondilită anchilozantă, un fel de reumatism foarte dureros. "Dacă sunt într-o criză și nu mă pot mișca deloc, mă vaporizez - pentru că nu fumez - și este foarte rapid, așa că simt durerea departe și o pot suporta."

La 50 de ani, Corinne crește și își recoltează propriul cannabis. "Soiurile care se găsesc pe piața neagră sunt soiuri care sunt făcute pentru a se plimba, pentru a avea capul în altă parte, iar eu nu este deloc ceea ce mi se potrivește." efect antiinflamator foarte puternic ".

În cannabis, există două molecule principale interesante dintre o sută: THC, sau tetrahidrocannabidiolul, substanța psihoactivă ale cărei efecte de planificare sunt căutate și canabidiolul, ale căror proprietăți sedative și relaxante au fost validate (pe lângă tratamentul obișnuit) în greață la pacienții cu cancer și în unele forme rare de epilepsie.

Oncologi americani și canabis terapeutic

În Statele Unite, unde cannabisul este permis în unele state și canabidiolul în 28, 80% dintre medicii oncologi spun că au abordat deja problema canabisului terapeutic cu pacienții lor, dar mai puțin de 30% dintre ei consideră că au suficiente dovezi. oamenii de știință pentru a face astfel de recomandări. „Dovezile științifice care susțin utilizarea marijuanei medicale în oncologie sunt încă foarte subțiri, ceea ce îi pune pe medici într-o poziție foarte incomodă”, spune dr. Ilana Braun, de la Institutul de Oncologie Psihococială Dana-Farber.

Într-adevăr, până în prezent, niciun studiu clinic randomizat nu a analizat efectele marijuanei medicale la pacienții cu cancer, în afară de efectele sale asupra greaței, astfel încât oncologii au încredere doar cercetări privind utilizarea canabisului în scopuri medicale în tratamentul altor boli decât cancerul.

Două treimi din oncologii intervievați consideră că marijuana medicală este un supliment eficient pentru gestionarea standard a durerii. În experiența lor, canabisul terapeutic este la fel de bun sau mai bine decât tratamente convenționale pentru efectele secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greața sau lipsa poftei de mâncare.