În Strasbourg, fumatul va fi interzis în curând în parcuri și spații verzi

Orașul Strasbourg se pregătește să interzică tutunul în spațiile sale verzi, așa cum se întâmplă deja în locurile sale de joacă. În ianuarie 2019, fumătorii vor primi amendă cu 68 de euro dacă fumează în aceste zone.

Strasbourg își continuă lupta împotriva fumatului: după ce a introdus interdicția de a fuma în locurile de joacă în 2014, municipalitatea ar trebui să voteze pe 25 iunie măsura acestei măsuri pentru toate spațiile sale verzi, inclusiv pădurile și parcurile. Semnele și scrumierele „Park fără tutun” vor fi instalate în fața fiecărei intrări pentru a notifica interdicția.

Dacă orașul își extinde planul de acțiune, se datorează faptului că locuitorii sunt în favoarea. Într-adevăr, municipalitatea a experimentat deja conceptul supunând acestei măsuri Parcul Cetății și, potrivit unui sondaj, 71% dintre nefumători și 57% dintre fumători sunt în favoarea interzicerii fumatului în toate parcurile orașului.

Locuitorii vor fi informați de această interdicție pe tot parcursul anului 2018, datorită intervenției mediatorilor trimiși de Agenția Regională de Sănătate (ARS) și voluntarilor Ligii împotriva cancerului, apoi vor suporta o amendă de 68 de euro din ianuarie 2019 dacă fumează sau aruncă fundul într-un spațiu verde. "Scopul este, de asemenea, de mediu", explică 20 de minute Christel Kohler, viceprimar responsabil cu Orașul în natură și orașul mamă. "Pe partea de mediu, filtrele de țigară aruncate în sălbăticie au nevoie de 12 ani pentru a se descompune, iar un singur fund cu componentele sale chimice poate polua până la 500 de litri de apă potabilă."

@strasbourg va propune în curând consiliului municipal generalizarea parcurilor fără tutun cu spațiile @laliguecancer fără eticheta de tutun pic.twitter.com/lcXOu7Fgr5

- Liga împotriva cancerului (@laliguecancer) 21 iunie 2018

„Trebuie să oprim toată expunerea”

Miza este, de asemenea, sanitară. "Tutunul este un determinant major al sănătății, desigur pentru cancer (...), dar și pentru bolile cardiovasculare în general, pentru insuficiența respiratorie", a declarat viceprimarul responsabil cu sănătatea, Alexandre Feltz. "Suntem într-un ritm prea mare în Franța, suntem aproape de 30% fumători, în timp ce alte țări sunt 15% sau 12%."

Mai precis, pericolele fumatului sunt prezente pe termen scurt și lung. Pe termen scurt, fumatul poate provoca spasme ale arterelor, adică îngustarea bruscă, formarea cheagurilor și dezvoltarea aritmiilor cardiace. Aceste tulburări pot fi ele însele responsabile de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte subită. Pe termen lung, deteriorarea progresivă a arterelor este cea care amenință fumătorul. Când este expus altor factori de risc, cum ar fi excesul de colesterol, diabetul sau hipertensiunea arterială, acest fenomen poate fi crescut.

De asemenea, tutunul poate fi cauza mai multor cancere (plămâni, gât, gură, buze, pancreas, rinichi, vezică, uter, esofag). Dar și bolile cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, arterită a membrelor inferioare, anevrisme, hipertensiune arterială) și disfuncție erectilă.

"Pentru a ne proteja de infracțiunile tutunului, reducerea consumului nu este suficientă, trebuie să oprim toată expunerea", insistă profesorul Daniel Thomas, președinte onorific al FFC și vicepreședinte al Alianței împotriva tutun. Chiar și fumatul pasiv reprezintă o amenințare pentru sănătate. Crește riscul de infarct miocardic cu 25%. În Franța, fumatul rămâne în continuare principala cauză de deces prevenibil, cu aproximativ 73.000 de decese în fiecare an.