Astm: pneumologii îngrijorați de pictograma „Pericol femeile însărcinate” pe anumite medicamente

Într-un comunicat emis la începutul lunii iunie, Societatea de Pneumologie Limba Franceză a alertat despre riscurile asociate cu adăugarea recentă a unei pictograme „Pericol femeile însărcinate” pe cutiile multor tratamente anti-astmatice.

„Această abordare este în totalitate împotriva strategiei susținute în tratamentul bolii și pare nejustificată, chiar periculoasă, având în vedere datele științifice disponibile pe această temă”. Respirologii sunt îngrijorați și îl anunță. La începutul lunii iunie, Societatea de Pneumologie Limba franceză a emis o declarație către Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) și farmaciștilor pentru a-și exprima nemulțumirea în urma adăugării recente a unei pictograme „Pericol Femei însărcinată "pe cutiile multor tratamente anti-astmatice. Deoarece acesta din urmă ar putea într-adevăr să conducă mulți pacienți să își oprească brusc tratamentul în timpul sarcinii.

„În urma unui decret din 17/10/2017, companiile farmaceutice sunt acum încurajate să aplice o pictogramă specifică pe ambalajul extern al medicamentelor„ teratogene ”sau„ foetotoxice ”, începe declarația, explicând că acesta este a dori să sensibilizeze „femeile însărcinate cu privire la pericolele potențiale de utilizare a acestor medicamente prescrise în cadrul tratamentului astmului”. "Deși este conștient de problema prevenirii riscurilor legate de consumul de droguri în timpul sarcinii, întreaga comunitate medicală este îngrijorată de daune pneumologice sau chiar de pericole potențiale cauzate de aplicarea pictogramelor" XXX + sarcină = pericol "pe cutii de medicamente prescrise în contextul tratamentului femeii astmatice", explică specialiștii.

Mai ales că această presupunere a „pericolelor potențiale” provine din studiile la animale „cu utilizarea de doze mari și medicamente sistemice”, spun ei, considerând astfel inadecvat extrapolarea acestor date la oameni „la care tratamentele sunt utilizate la doze mult mai mici și inhalate ". „Niciun studiu epidemiologic uman nu a găsit astfel de efecte”, remarcă ei.

Femeile însărcinate cu astm prezintă mai mult risc de complicații obstetrice

Astmul se caracterizează prin inflamația mai mult sau mai puțin a căilor respiratorii. Acesta din urmă duce la dificultăți de respirație, respirație scurtă, respirație șuierătoare sau etanșeitate în piept. Boala afectează 3 până la 8% dintre gravide. Și, din păcate, acestea din urmă sunt mai expuse la complicații obstetrice pentru ei înșiși (diabet gestațional, cezariană, hemoragie per-partum ...) și pentru făt (prematuritate, cascadorie ...), amintește Societatea de Pneumologie a Limbii Franceze care invită femeile îngrijorate să verifice pe site-ul CRAT (Centrul de referință pentru agenții Teratogeni) incapacitatea medicației lor și, în caz de îndoială, să consulte medicul lor în loc să își oprească tratamentul brutal din cauza pictogramei .

În așteptarea ca ANSM să decidă să îl elimine din medicamentele în cauză, specialiștii încurajează, de asemenea, îngrijitorii să le explice pacienților că „echilibrul beneficiilor riscului este foarte în favoarea continuării acestor medicamente” și că „întreruperea lor te pune în pericol pentru sarcină și pentru făt ”. In schimb, tratamentele de astm, inclusiv corticosteroizii inhalatori si beta-2mimetice cu actiune indelungata, care au fost utilizate pe scara larga in mii de sarcini, nu sunt asociate cu riscul de complicatie a sarcinii, cu risc pentru făt, în special, acestea nu cresc riscul de malformații congenitale ", conchid pulmonologii.

Această pictogramă „Pericol femeile însărcinate” nu se referă doar la medicamente pentru astm, ci la multe tratamente. În februarie, Academia de Medicină a alertat deja despre posibilele riscuri legate de acest nou decret. "Academia Nationala de Medicina considera ca implementarea acestei masuri care rezulta din nevoia simpla de a alerta mai bine medicii de prescriptie medicala si pacientii cu privire la medicamentele periculoase in timpul sarcinii, necesita o reflexie suplimentara", a explicat ea, de asemenea, in un comunicat de presă.

Vedeți videoclipul de mai jos Dr. Elisabeta Elefant, șef al Centrul de referință pentru agenții Teratogeni (CRAT).