Referendum pentru avort: Irlanda la momentul alegerii

Pentru prima dată în istoria lor, irlandezii sunt chemați să voteze vineri prin referendum privind liberalizarea avortului. La câteva ore de la rezultat, dezbaterea continuă să stârnească în această țară încă foarte catolică.

O zi istorică. Pentru prima dată, irlandezii sunt chemați să voteze prin referendum pentru avort, vineri, 25 mai. Dacă votează „da” pentru liberalizarea ei, atunci vor abroga o lege-cheie a constituției lor: 8e amendament, care interzice avortul din 1893 în această țară catolică practicantă. Legea fusese deja relaxată în 2013, permițând astăzi unei femei să avorteze, dar numai în cazul în care sănătatea ei era amenințată. Prin urmare, incestul, violul sau eventualele malformații ale fătului nu sunt încă recunoscute ca motive legale pentru încetarea sarcinii. La câteva ore de rezultate, dezbaterea continuă să stârnească în țară, dar și în străinătate, Irlanda cristalizând astăzi toate disensiunile din jurul acestui subiect spinos.

Pe rețelele de socializare, putem vedea mobilizarea expatriaților irlandezi care se pregătesc să se întoarcă în țara lor de origine, în principal pentru a vota legalizarea avortului și a face cunoscut cu hashtagul „acasă pentru a vota” („Acasă pentru a vota”). O femeie irlandeză chiar a mers până să-și întrerupă luna de miere pentru a reveni la vot. "Sunt pregătit pentru Irlanda pe care o merit, că merită, că toți cei care au trebuit să trăiască același lucru ca și mine în singurătate", a scris ea pe Twitter.

Prea scurt de o lună de miere, dar sunt #HomeToVote și sperăm că #hometorepeal
Gata pentru Irlanda pe care o merit, meritați, toți cei care s-au confruntat vreodată cu aceeași călătorie ca mine singură. Nu suntem criminali, avem nevoie de acest lucru, vom abroga acest lucru. pic.twitter.com/yRViMlZVTV

- Kate (@Bed_Forever_) 23 mai 2018

Celebritățile irlandeze se mobilizează pentru „Da”

Multe celebrități irlandeze s-au poziționat, de asemenea, pentru liberalizarea avortului într-un videoclip alb-negru difuzat pe scară largă pe internet. „Astăzi în Irlanda” începe Liam Cunningham cunoscut pentru rolul său de Davos Seaworth în Game of Thrones în preambulul scurtmetrajului. „În Irlanda de azi”, urmărește alte personalități înainte de a explica situația una câte una. "Dacă femeia care stă lângă tine este însărcinată", spune regizorul Peter McDonald, "nu are dreptul la propriul corp", încheie atroceul Owen McDonnell. „De ce poate altcineva decât mine să aleagă ceea ce fac cu propriul corp?”, Se întreabă comediantul Cillian Murphy (Peaky Blinders), înainte ca o altă stea să amintească că avortul este acum pedepsit în Irlanda cu 14 ani de închisoare. Și Saoirse Renan (Lady Bird) să închei: „Vă rog, votați„ da ””.

Un „da” încă nu este asigurat. Pentru că, cu câteva zile înainte de alegeri, părea că va domina în funcție de majoritatea sondajelor, mulți irlandezi continuă să se mobilizeze pentru a-l preveni. În țară aproximativ 3.000 de oameni fac campanie activă pentru „nu”. De la anunțarea referendumului în urmă cu doi ani, aceste „viață pro” au dus un pic de comunicare experimentată pentru a discredita „alegerea pro”, amintind constant că în Marea Britanie, fostul colonizator, irlandezii merg avortul. Grupul anti-avort Love Both („Love Both”, mama și copilul nenăscut), merge ușa în ușă pentru a-și răspândi „propaganda”, în timp ce alți activiști pur și simplu se lipesc Fete și afișe cu ultrasunete pe toate străzile.

Această mobilizare a laicilor este, desigur, susținută de Biserica Catolică care, conștientă de nepopularitatea ei în Irlanda, de când dezvăluie scandalurile de abuzuri sexuale comise de preoți, este relativ discretă. „Este greșit să proclamăm că accesul larg la avort va face din Irlanda o țară modernă, prin plasarea femeilor în centru, cu toate acestea a denunțat Episcopul Eamon Martin, Arhiepiscopul Armaghului și Primatul întregii Irlande, în mesajul său de Anul Nou. Irlanda are o oportunitate unică de a mărturisi cu tărie că avem grijă de cei mai slabi și mai mici, precum și de cei mai puternici și sănătoși, cei mai tineri, precum și cei mai bătrâni ... ".

Căci dacă astăzi episcopii refuză să meargă pe prima linie, Biserica Catolică este că Irlanda datorează această lege care interzice avortul, chiar și în cazul violului sau incestului. În 1983, influența ei a fost astfel încât a reușit să obțină 66,9% au votat în favoarea amendamentului, afirmând că „statul recunoaște dreptul copilului de a se naște și, cu același respect, dreptul la viață. a mamei ".

În Italia, 70% dintre medici se opun unei clauze de conștiință

Dar Irlanda atrage atenția astăzi, deoarece nu este singurul care interzice avortul. În America Latină, doar trei țări (Cuba, Guyana și Uruguay) o permit necondiționat. În Europa, este în continuare ilegal în Malta și Polonia. "Irlanda este un simbol important în măsura în care există astăzi un blocaj pe această problemă a avortului", a declarat joi 24 Véronique Séhier, co-președinte al planificării familiei, microfonul BFMTV în timp ce ea demonstra cu alți activiști pro-IVG din afara Ambasadei Irlandeze la Paris pentru a apăra „da”.

Și acesta din urmă să reamintească că, deși avortul este acum permis în majoritatea țărilor europene, acesta este supus multor restricții. "În Ungaria astăzi nu este interzis, dar în 2011, țara a inclus în constituția sa dreptul la viață de la concepție", spune ea. "Italia are o lege similară cu cea a Franței, dar 70% dintre medici se opun unei clauze de conștiință, care există și în Franța, ceea ce înseamnă că femeile din Italia, chiar au o lege care în mod normal, le garantează accesul la avort, sunt împiedicați să facă avort, deoarece o mișcare anti-avort apropiată de Vatican îi incită pe medici să se opună clauzei conștiinței ", denunță ea.

Un rezultat incert

În Franța, legea lui Simone Veil din 17 ianuarie 1975 a decriminalizat avortul. Astăzi, Codul de Sănătate Publică permite oricărei femei însărcinate, majore sau minore, să ceară medicului un avort, până la sfârșitul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină. Dar chiar și în Franța, acest drept nu este unanim și dezbaterea există încă. În 2014, când Adunarea a eliminat termenul de „suferință” din legea Veil, Marion Maréchal-Le Pen a denunțat „confortul IVG” și Jean-Christophe Fromantin, care era atunci viceprimar UDI Neuilly-sur- Sena, a avertizat împotriva unui „risc de eugenie”.

Rezultatul referendumului irlandez ar trebui anunțat sâmbătă, 25 seara, după numărarea voturilor. Dacă „Da” prevalează, modificarea Constituției va fi înlocuită cu următorul text: „Legea poate prevedea reglementarea întreruperilor sarcinii”. Termenii exacti ai unui proiect de lege care legalizează avortul rămân foarte vagi, iar partea este încă departe de a fi câștigată ...

Video: Podcast de week-end - ep. 31 - Militia se incordeaza (Ianuarie 2020).