Pre-eclampsie: un nou test de sânge pentru a-l detecta devreme în sarcină?

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv din Israel au descoperit noi biomarkeri ai pre-eclampsiei, o boală legată de sarcină, care pune mama și copilul la mare risc. Munca lor ar ajuta la dezvoltarea unui test de sânge fiabil, pentru a face un diagnostic mai devreme.

Pre-eclampsia este o boală care apare la aproximativ 5% din sarcinile din Franța. Dacă nu este tratat la timp, poate pune în pericol viața mamei și a copilului. Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv din Israel au descoperit noi biomarkeri care pot diagnostica boala la începutul sarcinii. Rezultatele studiului sunt publicate în revista online Scientific Reports.

Complicații care pot fi fatale

Pre-eclampsia apare brusc în timpul sarcinii. Se caracterizează printr-o tensiune arterială bruscă ridicată și un atac renal cu apariția proteinelor în urină. Dar poate apărea și mai târziu, fie înainte de livrare, fie chiar după.

Această boală este responsabilă pentru o treime din nașterile bebelușilor foarte prematuri din Franța. Este, de asemenea, cauza deceselor materne. Principala provocare a acestei patologii este tratarea ei la timp.

Un biomarker în sânge

Până acum, medicii au evaluat riscul de pre-eclampsie prin raportare la sarcinile anterioare și tensiunea arterială. Dar pre-eclampsia apare în 70% până la 75% din cazuri în timpul primei sarcini.

Oamenii de știință au căutat un biomarker care a apărut în sânge în primul trimestru de sarcină, chiar înainte de debutul tensiunii arteriale și proteinurie. Timp de șase ani, ei au analizat probele de sânge ale mii de femei însărcinate, luate în primul trimestru de sarcină.

Astfel, cercetătorii au identificat un profil de molecule mici de ARN sau „micro-ARN” (prezente în toate celulele corpului, care sunt utilizate pentru a produce proteine), care este diferit la femeile care au avut deja pre-eclampsie și la femeile care au avut o sarcină sănătoasă.

Curând un test precoce de sânge?

Putem spera că în câteva momente, un simplu test de sânge în primul trimestru de sarcină ar detecta pre-eclampsia și astfel va păstra sănătatea mamei și a bebelușului.

Astăzi, majoritatea testelor se fac în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, tocmai în cel de-al treilea trimestru, boala evoluează rapid, cu riscuri de hemoragie cerebrală, insuficiență renală sau abraziune placentară.