Cancerul de măduvă osoasă: o nouă combinație terapeutică se dovedește

Cercetătorii spanioli au studiat eficacitatea unui nou tratament cu daratumumab, un anticorp monoclonal uman, pentru a lupta împotriva cancerului de măduvă osoasă. Într-un studiu clinic, această nouă abordare a îmbunătățit rata de supraviețuire și a scăzut riscul de recurență la pacienți.

Aproximativ 5000 de cazuri noi de mielom multiplu (un cancer al măduvei osoase) sunt depistate în fiecare an în Franța, potrivit unui studiu al Haute Autorité de Santé și al Institutului Național al Cancerului, realizat în decembrie 2010. Sunt posibile mai multe tratamente: chimioterapie , tratament simptomatic (tratamentul durerii, fractura coloanei vertebrale sau hipercalcemie) sau transplant de celule stem autolog. Cancerul tinde să-și ofenseze indiferent de tratament, motiv pentru care este denumit în mod obișnuit o boală incurabilă.

Un studiu realizat de profesori de la Universitatea din Salamanca, Spania, mărturisește eficacitatea unei noi combinații terapeutice pentru a trata acest cancer în cazul pacienților neeligibili pentru transplantul autolog cu celule stem. Rezultatele sunt disponibile pe site-ul New England Journal of Medicine.

Prea multă producție de celule plasmatice

Numită și „boala Kahler”, mielomul este un tip de cancer care aparține grupului de cancere plasmocitice. Corpul produce prea multe celule plasmatice. Aceste celule nu-și mai pot face treaba și iau locul altor celule sanguine, celule albe din sânge, globule roșii și trombocite. Mielomul multiplu este atunci când măduva este atinsă în mai multe oase.

O combinație de mai multe tratamente

Pentru tratarea pacienților, tratamentul actual este o combinație de bortezomib (molecula anticancer), melphalan (medicament chimioterapie) și prednison (medicament). Daratumumab este un antitumoral care și-a arătat deja eficacitatea în cercetările anterioare. Cercetătorii spanioli au combinat primul tratament cu daratumumab. Rezultatele arată că această combinație este mai eficientă decât tratamentul singur.

Rata de supraviețuire fără boală la 18 luni a fost de 71,6% pentru acest grup și de 50,2% pentru grupul care a luat tratament standard. 25,1% dintre pacienții din lotul combinat au observat evoluția bolii sau au murit, comparativ cu 40,2% pentru celălalt grup. În 2005, Inserm a estimat rata de supraviețuire a mielomului de 5 ani la 40%.

Video: Aveam un cancer care mi-a pătruns până la oase (Ianuarie 2020).