Sângerare mai puțin severă cu anticoagulante directe noi

Anticoagulantele directe devin mai frecvente. Riscul de a dezvolta sângerare severă cu acest tip de tratament poate fi mai mic decât în ​​cazul altor anticoagulante, potrivit unui studiu recent.

3,12 milioane de persoane au luat cel puțin un anticoagulant în 2013, potrivit Agenției Naționale pentru Securitatea Drogurilor. Aceste produse sunt necesare, dar cu risc. Probabilitatea sângerării este mare cu unele tipuri de tratament și alți factori precum vârsta, insuficiența renală sau alte medicamente. Cercetătorii au comparat riscul de hemoragie fatală între două tipuri de anticoagulante. Rezultatele sunt publicate pe site-ul Jurnalului Asociației Medicale Americane.

Comparație între anti-coagulante directe și anti-vitamina K

Oamenii de știință au comparat ratele de mortalitate spitalicească pentru persoanele cu hemoragie cerebrală pe baza tipului de anticoagulant utilizat: anti-vitamina K (AVK) și anticoagulante orale directe (AOD). Primele anulează efectul vitaminei K care reduce coagularea, dar prezintă un risc ridicat de sângerare. Acestea din urmă sunt mai puțin restrictive: nu necesită o asemenea monitorizare regulată a sângelui sau diete speciale și există mai puține interacțiuni medicamentoase.

O rată a decesului mai mică

La studiu au participat 141.311 pacienți. Toți au fost victime ale hemoragiei cerebrale. Anticoagulantele directe reduc riscul de sângerare severă, comparativ cu anti-vitamina K. De fapt, rata mortalității pentru persoanele care iau anti-coagulante directe a fost de 26,5% comparativ cu 32,6% pentru celelalte. În iunie trecută, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor a avertizat asupra unui alt tip de efect secundar al tratamentelor anti-vitamina K: acestea cresc riscul de reacții imunologice alergice, cum ar fi insuficiența renală, febra sau dificultăți de respirație.