Smartphone: Undele electromagnetice nu sunt atât de periculoase

Potrivit a două mari studii americane, riscul de cancer asociat cu utilizarea grea a unui telefon mobil ar fi „minim sau inexistent”. Acestea sunt studii de toxicologie la șobolani și șoareci care testează intensitatea extremă și lungimea expunerii. Extrapolarea la om a rezultatelor obținute la șobolani sau șoareci va fi discutată din nou în rezultatele finale din martie.

De ani de zile a fost dezbătută securitatea utilizării intensive a telefoanelor mobile: aceste dispozitive au devenit atât de importante în viața noastră încât nimeni nu este îngrijorat de consecințele potențiale asupra sănătății. Dacă există chiar un ușor risc, ar putea exista într-adevăr consecințe pentru milioane de oameni.

Până în prezent, temuta epidemie de cancer la creier nu a apărut, dar a fost necesară evaluarea numerică. Pe lângă supravegherea epidemiologică a populațiilor expuse la unde de radiofrecvență, studiile toxicologice pe animale permit testarea efectelor supraexpunerii intense asupra vieții animalelor. Acesta este cazul a două mari studii ale Programului Național de Toxicologie American, studii asupra fondurilor guvernamentale, efectuate la șobolani și șoareci, foarte intensiv și de-a lungul vieții.

Două studii și 25 de milioane de dolari

În această perspectivă, guvernul american a pus pachetul cu 2 studii la 25 de milioane de dolari asupra efectelor undelor de frecvență radio emise de telefoanele mobile. Peste 10 ani și 3.000 de animale, aceste 2 studii sunt considerate de specialiști drept cele mai importante până în prezent.
Au permis testarea pe șobolani și șoareci masculi și femele, efectele diferitelor tipuri de unde (GSM și CDMA), intensități diferite, iar pe termen scurt (0, 3, 6 și 9 W / kg, 5 până la 7 zile pe săptămână peste 28 de zile) ca pe termen lung (0, 1,5, 3 și 6 W / kg, 7 zile pe săptămână peste 2 ani). Rozătoarele au fost expuse la mai mult de 9 ore de expunere zilnică în secvențe de 10 minute la 18 ore, ceea ce o face o expunere foarte intensă.

Aceste două rapoarte, prezentate în cadrul unei conferințe de presă și puse la dispoziție pe internet, confirmă rezultatele publicate deja în 2016, care au arătat o ușoară creștere a tumorilor inimii și creierului la șobolani masculi, dar nu și la femei. Se pare că există un efect asupra creșterii în greutate și a supraviețuirii șobolanilor la cele mai mari intensități.

O expoziție mai mult decât intensivă

Rozătoarele în studii au fost expuse la undele de aer mai mult de nouă ore pe zi timp de doi ani, adică mult mai mult decât oamenii îndură chiar și prin utilizarea grea a unui telefon mobil, astfel încât rezultatele obținute nu trebuie aplicată direct la om.

La șobolanii de sex masculin, studiile arată o creștere a frecvenței unei tumori cardiace foarte rare (un schwannom malign) în timpul acestei expuneri foarte mari la frecvențele radio emise de telefoane. Dar această tumoră nu se găsește la șobolani sau șoareci de sex feminin. Există, de asemenea, o creștere a frecvenței cardiomiopatiilor la ambele sexe, un atac degenerativ al mușchiului cardiac.

Potrivit unuia dintre experții din conferința de presă, Dr. Bucher, al Programului Național de Toxicologie din SUA, faptul că numai șobolanii masculi dezvoltă tumori cardiace poate fi legat de întâmplări sau de fapt, că acestea sunt mai mari ar absorbi mai multe radiații.

Un risc crescut de tumori cardiace

Tumorile cardiace observate la șobolani de sex masculin sunt „schwannomas maligne”, o tumoră de aceeași origine ca și neuromele acustice, o tumoră benignă a nervului care leagă urechea cu creierul. Această ultimă tumoră a fost legată de unele studii la o suprautilizare a telefonului mobil.
În cadrul conferinței de presă, experții au adăugat că au fost făcute aproximativ douăzeci de studii la animale pe acest subiect, „marea majoritate dintre care, trecut și viitor, sunt negative pentru cancer”.

Alte cancere ale creierului (gliom) și ale altor organe (adenom hipofizar, feocromocitom, adenom de prostată, pancreas ...) se constată ușor în ambele studii la șobolani și șoareci, dar această creștere nu atinge pragul de semnificație care definește statistic realitatea unui efect sau a unei consecințe. Aceste rezultate sunt, prin urmare, „echivoce”, potrivit specialiștilor conferinței de presă, și nu dau importanță cercetărilor suplimentare.

Mărirea supraviețuirii

În mod neașteptat, cele 2 studii au descoperit, de asemenea, mici leziuni de ADN la animale expuse la unde de radiofrecvență (hipocamp). Aceasta a fost o surpriză pentru oamenii de știință care au crezut anterior că undele cu frecvență radio, spre deosebire de radiațiile ionizante cu raze X, nu pot deteriora ADN-ul.

Cu toate acestea, aceste rezultate nu pun în discuție natura foarte liniștitoare a celor 2 studii pentru experți, mai ales că, în același timp, se pare că șobolanii expuși la undele de radiofrecvență ale telefonului mobil trăiau mai mult (48 - 69%) supraviețuire la 2 ani) decât controale (28% supraviețuire la 2 ani). Potrivit doctorului Bucher, o posibilă explicație pentru această durată de viață mai lungă ar fi aceea că frecvențele radio ar putea combate inflamația cronică care provoacă boli renale comune la șobolani pe măsură ce îmbătrânesc și le pot ucide.

În sfârșit, nu există niciun risc major

Totuși, alți experți au considerat că, chiar ambigue, aceste rezultate sunt îngrijorătoare și ar trebui să conducă guvernul să reevalueze și să consolideze limitele pe care le impune cantității și tipului de unde radio pe care le pot emite telefoanele mobile.
Administrația pentru alimente și droguri, Institutul Național al Sănătății din SUA, a emis o declarație în care susține că a luat în considerare rezultatele acestui program de cercetare în domeniul toxicologiei și că a examinat multe alte studii de siguranță. telefoanele mobile și că „nu a găsit dovezi suficiente privind existența efectelor adverse asupra sănătății la om în limitele actuale de expunere autorizate pentru undele de radiofrecvență”.
Dr. Jeffrey Shuren, director al Diviziei de Aparate și Radiofrecvență a FDA, a mai spus: „Chiar și cu utilizarea zilnică frecventă la marea majoritate a adulților, nu am observat o creștere a frecvenței tumorilor cerebrale” .

Sfaturi pentru reducerea riscurilor potențiale

Pentru oamenii care încă sunt îngrijorați de riscul potențial asociat cu telefoanele mobile, cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății oferă următoarele sfaturi: Limitați utilizarea telefonului mobil, utilizați căști sau modul difuzor pentru a evita susțineți telefonul pe cap, evitați descărcarea fișierelor mari cu telefonul pe ureche și, cel mai important, evitați apelul dacă semnalul este slab. Într-adevăr, radiația emisă de telefon crește atunci când utilizatorii se află în locuri unde semnalul este slab, deoarece telefonul mobil emite apoi un semnal mai puternic pentru conectare. Alți experți recomandă, de asemenea, purtarea telefonului într-un rucsac, servietă sau geantă, nu într-un buzunar, sutien sau pungă pentru curea.

Rapoartele lansate vineri pentru consultare publică sunt provizorii și o analiză detaliată a experților independenți este planificată pentru sfârșitul lunii martie.