Alăptarea reduce riscul de hipertensiune arterială după menopauză

Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru boală și moarte. Deși mai multe studii au arătat că absența alăptării sau retragerea prematură este asociată cu riscuri crescute de diabet zaharat, dislipidemie, sindrom metabolic, boală coronariană și boli cardiovasculare, există puține dovezi că relație clară între alăptare și hipertensiune.

Un nou studiu realizat la Universitatea Oxford din Anglia a evidențiat efectele benefice ale alăptării asupra sănătății sugarilor și a mamelor lor. Cercetătorii au arătat că alăptarea pe termen lung este asociată cu reducerea alergiilor la copii, a bolilor celiace, obezității și diabetului zaharat.

„Resetarea” metabolismului matern

Deși o gamă largă de boli cronice nu sunt asociate direct cu alăptarea, unele mecanisme comune au fost propuse pentru a explica relațiile lor. În primul rând, metabolismul matern poate fi „reinițializat” prin alăptare după sarcină. Aceasta scade riscul de boli legate de obezitate.

Eliberarea de oxitocină, stimulată de alăptare, poate fi asociată și cu un risc redus de apariție a acestor boli, în special pentru că acționează asupra mușchilor netezi ai uterului și glandelor mamare. „Rezultatele noastre au aprobat recomandările actuale pentru alăptare pentru beneficiul sănătății materne în viața mamelor”, a declarat Nam-Kyong Choi, autorul principal al studiului.

Video: ТАЙНСТВО A LITTLE MIRACLE official Subtitles: en, sp, ro, it, ar, gr, de, tr, ru, fr (Ianuarie 2020).