Virusul mutant oferă speranță pentru vaccinul antigripal universal

Punerea în gripă este în fiecare an un puzzle pentru specialiștii care trebuie să se implice într-un joc de ghicire, care poate fi dramatic atunci când intuiția lor este rea. Acesta este motivul pentru care fantezia unui vaccin universal este constantă, fără ca dezvoltarea lui să fie o realitate. Cu toate acestea, o nouă ipoteză de lucru aduce rezultate promițătoare și ar permite dezvoltarea acesteia.

Schematic, virusul gripal este înconjurat de un plic, în care apar două proteine ​​care sunt specifice acestui virus. Se numesc H pentru hemagglutinină și N pentru neuraminidaza. Scopul este acela de a viza vaccinul.
Din păcate, există variații de tipul lor în fiecare an: 19 pentru H; 9 pentru N; ceea ce oferă posibilități infinite de viruși, cu siguranță din aceeași familie, dar diferiți din punct de vedere imunologic. De aceea ați auzit de virusuri gripale sub diferite denumiri: H1N1 sau H3N2 ... Cu siguranță H1 și H3 sau N1 și N2 sunt cele mai frecvente forme, dar în fiecare an nu ne aflăm în siguranță de un mutație surprinzătoare

O variație antigenică

De la focarul grav din 2009, vaccinul a fost destul de consistent, dar o nouă tulpină H3N2, care a provocat epidemia de gripă majoră de iarnă 2017-2018 în emisfera nordică, a perturbat vaccinul în acest an.
Aceste schimbări imprevizibile necesită ca specialiștii în vaccinul antigripal să călătorească în fiecare an, la fel de mult cu virușii lor, să spioneze ce se întâmplă în lumea reală a emisferei sudice. Într-adevăr, din punctul de vedere al gripei, iernile încep în emisfera sudică și are avantajul de a începe cu 6 luni înainte de emisfera nordică, ceea ce ne oferă timp pentru a adapta amestecul de virus pentru prima dată. vaccin. Din aceste observații rețeta pentru următorul vaccin este compusă în emisfera nordică, în iarna următoare.
Aceasta poate părea o tehnică oarecum arhaică, deoarece eficacitatea vaccinului nu este niciodată perfectă și oscilează între 60% ani buni față de 30% răi. Cercetătorii recunosc acest lucru, dar nu au avut de ales altă procedură.

O tehnică nouă

Revista Science este cea care o anunță. Cercetătorii au modificat un virus gripal pentru a provoca - la animale - răspunsuri extrem de puternice de apărare. Câteva încercări au eșuat. Se pare că ultimul este cel potrivit și că, în sfârșit, cu acest virus modificat, avem elementul care lipsea la fabricarea a ceea ce se va numi vaccinul antigripal universal. Un vaccin cu o singură injecție va proteja împotriva gripei mulți ani.
Amintiți-vă că mizele sunt mari: gripa afectează, potrivit OMS, 5 milioane de oameni din lume. Necesitatea vaccinării anuale este poate cel mai mare obstacol în calea vaccinării în masă. Este posibil să nu fie cazul în curând. Vorbim încă despre câțiva ani, deoarece măsurile de precauție vor fi importante pentru a face un vaccin a cărui difuziune va fi masivă și la nivel mondial.

Video: Inside the Superhuman World of the Iceman (Ianuarie 2020).