Chirurgia poate reduce hemiplegia după un accident vascular cerebral

După un accident cerebrovascular care duce la hemiplegie cu paralizia unui braț, transpunerea chirurgicală a unei rădăcini nervoase, de la partea sănătoasă la partea bolnavă, reduce paralizia, durerea și dizabilitatea.

Într-un studiu publicat de New England Journal of Medicine, cercetătorii arată că transplantarea celei de-a 7-a rădăcini a nervului cervical din partea sănătoasă în brațul paralizat poate îmbunătăți abilitățile motorii după un accident vascular cerebral.

Hemiplegie după accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este rareori lipsit de importanță. Printre cele mai frecvente sechele, paralizia unei părți a corpului („hemiplegia”) se află în plumb și afectează în primul rând brațul. Dacă accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces în Franța, aceasta este, de asemenea, una dintre principalele cauze de invaliditate la adulți.
Pentru a efectua studiul, publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii s-au concentrat pe pacienții cu paralizie și mai precis pe „hemiplegie spastică”, adică hemiplegie însoțită de o rigiditate dureroasă a brațului, foarte dureroasă.

Braț paralizat și transplant de rădăcină cervicală

Într-adevăr, vorbim de hemiplegie spastică atunci când tonul muscular al brațului paralizat, care nu mai este controlat de sistemul nervos reglator, este exagerat. Mușchii sunt apoi în exces excesivi și se contractă. Este dureros și dezactivant.
Pentru a-și efectua testul, cercetătorii au implicat 36 de persoane cu paralizie la braț mai mult de cinci ani după un accident vascular cerebral. Jumătate dintre ei au avut un al șaptelea transplant de rădăcină cervicală, de la partea sănătoasă la partea bolnavă, urmată de reabilitare. Cealaltă jumătate a făcut doar reabilitare.

Reducerea paraliziei brațului bolnav

Potrivit cercetătorilor, grupul care a beneficiat de transplant a făcut mai multe progrese. Mai mult decât cei care au făcut doar reabilitare.
Mușchii paralizați ai brațului au fost mai puțin rigid, mai puțin contractați. De remarcat este și constatarea unei întoarceri a conectivității funcționale între creier și brațul paralizat.

O nouă tehnică promițătoare pentru a rezolva o problemă de dizabilitate după AVC.

Video: Terapie de recuperare a mainii (Decembrie 2019).