Intoxicații alimentare repetitive cu Salmonella: colită inflamatorie cronică și ireversibilă

Unele infecții benigne cu Salmonella, care nu necesită tratament, pot avea de fapt efecte devastatoare pe termen lung asupra intestinelor noastre. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe parcursul a 8 ani.

De la intoxicații alimentare mici la inflamații intestinale cronice mortale, nu există un singur pas, dar există o legătură reală. Potrivit unui studiu publicat de Sanford Burnham Prebys Medical Disease Institute în revista Science, infecțiile repetitive pot cauza într-adevăr colită (boală inflamatorie a intestinului sau colonului) care poate fi fatală.
Cu toate acestea, intoxicațiile alimentare inițiale pot să nu necesite tratament și îngrijire de sine. La început, nimic grav.

O boală „progresivă” și „ireversibilă”

„Am observat apariția unei boli inflamatorii progresive și ireversibile cauzate de repetarea infecțiilor anterioare, ceea ce a fost destul de surprinzător (...)”, a spus Won Ho Yang, unul dintre autorii studiului.
Progresiv, și din motive întemeiate. Studiul a durat aproape opt ani. Cercetătorii au dezvoltat un model de intoxicații alimentare umane la șoareci sănătoși.
Fiecare șoarece a primit o doză de bacterii de tip Salmonella, responsabil pentru salmoneloză, una dintre principalele boli infecțioase de origine alimentară. Doza de salmonelă a fost foarte mică. Fără simptome, fără pericol de moarte. Cu toate acestea, inflamația a apărut și a crescut la toți șoarecii în timpul intoxicațiilor repetate. Toate, fără excepție.
Cercetătorii au mai descoperit că, chiar prin oprirea cauzei acestor infecții, inflamația nu a dispărut. Prejudiciul a fost făcut. S-a lansat boala inflamatorie a colonului și intestinului.

Mai multe infecții decât credem

În cazul în care cercetătorii sunt îngrijorați, aceștia estimează numărul acestui tip de infecție ușoară cu salmonella mult mai mare decât pare.
Foarte des, fără prea multe consecințe și stabilite într-una sau două zile, o intoxicație alimentară cu salmonella nu duce neapărat la o vizită la medic.
Multe cazuri nu sunt diagnosticate niciodată. Și unii oameni înmulțesc infecțiile, fără să-și dea seama de consecințele asupra colonului sau intestinului lor.

Această descoperire, îngrijorătoare, dar majoră, ar putea arunca lumină asupra altor inflamații, precum boala inflamatorie a intestinului (IBD), boala Crohn sau colita ulcerativă. Originile lor sunt încă necunoscute.